Hoppa över navigation

Charlottendal - en ekoby

skylt.jpgPå en höjd, nedan en fornborg och ovan en dalgång där ett stort, öppet odlingslandskap bryts av en meandrande å, ligger gården Charlottendal. Landskapsbilden är blandad med hagar, ängar, skog och berg. Här har man byggt upp en mindre by med 6 hushåll kring en befintlig liten gård. Detta som alternativ till utvecklingen där storstadsnära gårdar blir uppköpta och rationaliserade eller förvandlade till hästgårdar.

Gården, som är under uppbyggnad, har får och höns och olika hus som uppförts med ekologisk byggnadsteknik med miljövänliga byggnadsmaterial och energikällor. Man har också lokala reningsverk. Skogsbruket bedrivs småskaligt och ekologiskt. Olika boendealternativ kan erbjudas i lägenhet i ett nybyggt hus med plats för 5 personer och med egen dusch, toalett och kök. Annars kan man bo i en av gårdens två gästrum för självhushåll som är fullt utrustade med plats för 4 personer. Måltider, även vegetariska, kan ordnas efter ö.k.

Kurser anordnas i brödbakning i gårdens egna förskola kallad "Lilla Bullerbyn". Cyklar kan hyras på gården. Bad och möjligheter till ridning, liksom fina vandringsleder finns i närheten.